Ana içeriğe atla

Klavye Kısayolları - Windows ve Linux UYUMLU

Klavyede bilinmesi gereken ve en yaygın kullanılacak 25 klavye kısayolunu yer almaktadır

1. Ctrl + Z: Geri Al

Hangi hatayı yaptığınıza veya nerede yaptığınıza bakmaksızın Ctrl + Z  kısayolu bir cankurtaran gibi yardımınıza yetişir. Birisi bu işlev olmadan çalışmalarında verimli olamaz diyebiliriz. Klavye kısayol tuşları konulu yazımızın ilk ve en yaygın kısayol tuşudur.

Hangi programı kullanıyorsanız kullanın bu fonksiyon en son yaptığınız çalışmanıza geri dönmenize yardımcı olur. O yüzden tüm hatalar için endişelenmeye gerek yoktur.

2. Ctrl + A: Tümünü Seç

Yine, hangi programı çalıştırdığınıza bakılmaksızın, bu kısayol tuşu, kullanmanıza bağlı olarak çalışmanızdaki tüm metni, dosyaları veya klasörleri veya öğelerin hepsini seçer. Artık fareyi her yerde gezdirmeye ve uğraşıp zaman kaybetmeye gerek yok.

3. Ctrl + C: Kopyala

Çalıştığınız dosyalarınızda kopyalamak istediğiniz metin, dosya, resim vb her şeyi bu kısayol ile  tek hareketle kopyalayabilrsiniz.

Bu  klavye kısayol tuşu muhtemelen insanların Windows  üzerinde çalışırken kullanabilecekleri en iyi kısayol tuşlarından biridir. İstediğinizi kolayca kopyalayın ve istediğiniz yere yapıştırmaya hazır olana kadar kontrol sizde olacaktır.

4. Ctrl + V: Yapıştır

Kopyaladığınız her şeyi bu kısayol ile kolayca yapıştırabilirsiniz. Metin, dosya, resim veya klasör olabilir. Her şeyi bir yerde toplamak için çok yararlı bir özelliktir.

5. Ctrl + X: Kes

Belirli bir yerden herhangi bir metin / tablo / resim / dosya yı bu kısayolu kullanarak bulunduğu yerden alabilir ve istediğiniz yere Ctrl + V  ile yapıştırabilirsiniz.

6. Alt + Tab: Ekranı değiştir / Sekmeler

Bu özellik yeni geliştirilmiştir. Tablet ve telefonlardaki özellikten esinlenilmiştir. Açtığınız sayfalar arasında başka sayfaya geçmek için kullanılır. Pratik bir şekilde açık durumda olan bütün sayfaları görebilirsiniz.

7. Ctrl + Alt + Del: Görev Yöneticisini Başlat

Klavye kısayol tuşları arasında çok kullanılan kısayollardan biridir. Kullandığınız bir uygulamada sorun veya gecikme başladığında, yanıt vermeyi bıraktığında veya Windows işletim sisteminiz donduğunda bu kısayol ile görev yöneticisi ekranına ulaşıp sorununuzu çözebilirsiniz.  Bilgisayarınızı yeniden hayata döndürebilirsiniz.

8. Alt + F4: Uygulamayı Kapat

Bu uygulama ile üzerinde çalıştığınız dosyayı fare kullanmadan kapatabiliriz. Ancak, kapanmadan önce tabi ki çalışmanızı kaydetmenizi isteyecektir. Ayrıca, tarayıcınızdan oyunlara ve kullandığınız diğer uygulamalara kadar hemen hemen her şeyde çalışan bir kısayolu görevindedir.

9. Ctrl + F: Bul

Bir belge veya tarayıcı üzerinde belirli bir anahtar kelime mi arıyorsunuz? Ctrl + F, anahtar kelimeyi yazabileceğiniz hızlı bir kutu açacak ve bu anahtar kelimeyle eşleşen tüm sonuçları size gösterecek kullanışlı bir kısayoldur. Bu kısayol sayesinde yüzlerce sayfalık kitaplarda aradığınızı çok kısa sürede bulabilirsiniz.

10. Ctrl + H: Bul ve Değiştir

Eğer amacımız yalnızca bazı anahtar kelimeleri bulmak değil, aynı zamanda bunları değiştirmek  istiyorsak bunu Ctrl + H kısayolu ile yapabiliriz. Tuşlara basın ve bir kutu açılacaktır. Bulmanız ve değiştirmeniz gereken kelimeyi yazmanız yeterlidir. Çoğu belge türü için bu kısayol çalışır.

11. Ctrl + E: Arama kutusunu Seç

İster dosya gezgininizde ister tarayıcınızda olsun, Ctrl + E tuşlarına basarak arama / gezinti çubuğunuzu seçip doğrudan gitmek istediğiniz site adresini yazmaya başlayabilirsiniz. Sadece ileri tuşuna basıp sitenize ulaşabilirsiniz.

12. Ctrl + N: Yeni bir pencere aç

Ctrl + N tuşlarına birlikte basmak, tarayıcınızda veya çevrimdışı yaptığınız çalışmanız esnasında yeni bir dosya veya pencere açmak istediğinizde kullanılır. Çoğunlukla internette gezinirken yeni bir siteye girmek için kullanılır.

13. Ctrl + Fare Kaydırma Tekerleği

Metin çok mu küçük? Ayrıntıları daha net görmek ister misiniz? Belki de yakınlaştırmayı gerektiren bir grafik  görüntülüyorsunuz? Bu kısayol tam olarak bunu sağlar. Bu komutu kullandığınızda, dosya ve klasörlerinizin daha büyük görünür, bulunduğunuz sayfayı yakınlaştırır ve daha kolay okumanızı sağlar. Sayfadaki detaylara bu şekilde ulaşabilirsiniz.

Yukarıda belirttiğimiz  Windows klavye kısayol tuşları en çok kullanılan temel klavye kısayol tuşlarıdır. Bu tuşların çoğu kullandığınız diğer özel programlarda da kullanılabilir. Şimdi biraz daha ileri seviye olan ve herkes tarafından  çok da bilinmeyen klavye kısayol tuşları için yazımıza devam ediyoruz.

Windowsta  Gezinti için Gelişmiş Kısayol Tuşları

14. Win + L: Kilit Ekranı

Bilgisayarınızda çalışırken sistemi kapatmak veya sisteminizi uykuya sokmak istediğiniz de Win + L  kısayolunu kullanarak bunu sağlayabilirsiniz. Ekranınızı kilitlemenize yardımcı olur ve şifrenizi tekrar girmedikçe kimse açamaz.

15. Win + D: Masaüstünü Göster

Aslında çalıştığınız dosyaları hızlı bir şekilde simge durumuna küçültme seçeneğidir. Kaç tane sekme / pencere açık olursa olsun, bu kısayol hepsini hızla küçültür ve size masaüstünü gösterir ve birkaç tıklamayla dosyalara / uygulamaya erişmenize imkan verir.

16. Win + Tab (+ Shift): Görev Görünümünü Değiştirme

Alt + Tab’in yaptıklarına çok yakın ancak daha gelişmiş bir Windows uygulaması gezginidir. Bastığınızda tüm açık programların ve en çok kullanılan programların kutularını göreceksiniz. Ayrıca Win + Tab komutuyla shift tuşuna da basarak aralarında dolaşabilir veya atlayabilirsiniz.

17. Win + C: Assistanı Aç (Cortana)

Cortana’yı yoğun şekilde kullanıyor musunuz? Win + C kısayolunu kullanarak onu çağırabilir ve sonra bilmeniz gerekenleri sorabilirsiniz.

18. Win + Prtscn: Ekran görüntüsü kaydet

Prtscn ekran görüntüsünü almanıza izin verirken, yan taraftaki windows düğmesine basmak ekran görüntüsünü otomatik olarak kaydetmenizi sağlar. Bilgisayarınızın Resimlerim bölümünde ekran görüntüsü klasörüne bu resimler  otomatik kaydedilir. Yani ekran görüntüsü almak için ayrı bir uygulama veya program kullanmanıza gerek yok.

19. Win + I: Ayarları Aç

Ayarlar sekmesini hızlı bir şekilde açmanız mı gerekiyor? Ayarlar sekmesine ulaşmak için 3-4 klasör açıp dolaşmanıza gerek yok. Sadece Win + I tuşlarına basın ve Windows için ayarlar menüsüne ulaşabilirsiniz.

20. Win + S: Windows içi Arama

Bilgisayarınızda bulamadığınız bir dosya veya uygulamanız var  ve bulamıyorsanız Win + S  kısayolu  ile çıkan pencereye bulmak istediğiniz dosya ismini yazıp anında bulabilirsiniz.

21. Fn + F2: Yeniden Adlandır

Donanım üreticisine bağlı olarak, F2 tuşları, ses açma / kısma, wifi açma / kapama gibi çeşitli işlemleri gerçekleştirir. Ancak, Fn + F2 tuşlarını kullanarak, bir dosya / klasör seçildiğinde, dosyayı yeniden adlandır seçeneğini hızlı bir şekilde kullanabilirsiniz. Yeni  dosya adınızı yazın ve sağ tıklayarak kaydedin.

22. Fn + F5: Yenile

Bilgisayarınız sıkışmış ve işlemci yetişemiyor mu? Yenile  kısayolu ile durma noktasına gelen işlemciye hız kazandırabilrsiniz. Fn + F5 tuşlarına basmak pencereleri yenileyebilir veya tarayıcınız üzerinde çalışıyorsanız , bunu da yenileyebilir.

23. Win + X: Gizli Menü

Pencerelerin gizli bir menüsü olduğunu biliyor muydunuz? Win + X tuşlarına basın ve ekranı görün. Sistemin tüm temel alanlarına erişmenizi sağlayacak bir kısayoldur.

24. Win + V: Bildirim Ayarları

Sisteminizde bildirimleri ve uyarıları yapılandırdıysanız, bu kısayol, bunların tümü arasında kolayca geçiş yapmanıza yardımcı olur. Bildirimleri olan insanlar için son derece yararlı bir kısayoldur.

25. Win + Ctrl + B: Bir uyarı veren uygulamayı aç

Çalışıyorsunuz ve dikkatinizi dağıtan bir bildirim açılıyor. Bu durumda sadece Win + Ctrl + B kullanın ve gezgin sizi bildirim gönderen uygulamaya götürecektir. Dilediğiniz ayarı hızlıca buradan yapabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Wordpress Domain Değiştirme SQL kodları

Wordpress sitenizin domain değişikliği oldukça basit.İlk olarak Ftp üzerinden dosya yedeğinizi sunucuya yükleyin. Ardından phpmyadmin üzerinden mysql veritabanını upload ettikten sonra veritabanı adına tıklayın. sql menüsüne tıklayın açılan pencerede içerisinde bu kodları çalıştırın. Domain isimlerini kendi site isminize göre değiştirmeyi unutmayın. UPDATE wp_options SET option_value = replace(option_value, 'http://www.eskialanadi.com', 'http://www.yenialanadi.com') WHERE option_name = 'home' OR option_name = 'siteurl'; UPDATE wp_posts SET guid = replace(guid, 'http://www.eskialanadi.com','http://www.yenialanadi.com'); UPDATE wp_posts SET post_content = replace(post_content, 'http://www.eskialanadi.com', 'http://www.yenialanadi.com');

9 Adımda Mobil Oyun Yapın

1. Fikir Bulma: İyi bir mobil oyun yapmak için öncelikle bir fikir bulmanız gerekiyor. Bu fikirler oyun dünyasından veya günlük hayattan olabilir. Önemli olan oyunun ilgi çekici, eğlenceli ve yenilikçi olmasıdır. Örneğin günlük hayatınızda gördüğünüz veyaşadığınız bir konuyu senaryolaştırmaya çalışmaktan başlayabilirsiniz. 2. Araştırma: Fikirlerinizi geliştirirken piyasada benzer oyunlar olup olmadığını araştırmalısınız. Bu, oyunu yaparken karşılaşabileceğiniz sorunları önlemenize veya oyunu daha da geliştirmenize yardımcı olacaktır. 3. Platform Seçimi: Mobil oyun yaparken, hangi platformu seçeceğinize karar vermeniz gerekiyor. iOS, Android veya hem iOS hem de Android için mi olacak? Karar vermeden önce her platformun avantajları ve dezavantajları hakkında araştırma yapmalısınız. 4. Oyun Motoru: Mobil oyun geliştirmek için bir oyun motoru seçmeniz gerekiyor. Oyun motorları size arayüz, animasyon, fizik motoru, öğe yönetimi ve kullanıcı arayüzü gibi birçok özelliği sağlayacaktır. Un

PHP Yazılım Dilinin Tarihçesi

PHP ilk olarak 1994 yılında Danimarkalı bir geliştirici olan Rasmus Lerdorf tarafından yazılmıştır. Lerdorf, açık kaynaklı bir web geliştirme aracı olarak başlangıçta kendi ihtiyaçları için kullanmıştır. İlk oluşturulan program, kişisel web sayfasında ziyaretçi sayısını izlemek için bir CGI programıydı. İlk başlarda bu dil ile sınırlı işlemler yapılabiliyordu. 1995 yılında PHP, yeni bir versiyon ile saklanan form verilerini işleyebilen bir dil haline geldi. Bu, web geliştiricilerin sayfa verilerini kaydetmek için ilk kez bir yol sunması açısından önemli bir gelişme oldu. PHP 1997’de PHP 3 çıktı ve bu sürüm, PHP’nin önemli bir dönüm noktası haline geldi çünkü Artifex Software tarafından yazılan ve PHP’nin daha hızlı çalışmasını sağlayan bir motor olan Zend Engine kullanılmıştır. PHP 4, 2000 yılında piyasaya sürüldü ve bu sürümde, PHP’nin HTML ile birleştirilmesi için yeni bir yöntem olan PHP etiketi tanıtıldı ve bu kod bloklarını daha okunaklı hale getirdi. Ayrıca, PHP artık sınıfları v